Статті
Назад

Як поводитись у зоні обриву лінії електропередачі на землю?

19.07.2022
Як поводитись у зоні обриву лінії електропередачі на землю?

Зазвичай, при обриві проводу лінії електропередачі вона відключається. Але, бувають випадки, коли на лінії все ж тече електричний струм. Що робити, якщо ви потрапили у таку ситуацію?

Перш за все – не панікувати! Перша ознака того, що ви знаходитесь у зоні розтікання струму від обірваного проводу – поколювання та пощипування кінцівок, можливо відчуття затерпання чи іншого дискомфорту. Ви повинні розуміти, що обірваний провід все ще знаходиться під напругою, а Ви -у небезпеці.

Існує таке поняття, як напруга кроку – різниця потенціалів між двома точками в зоні розтікання електричного струму, які знаходяться на відстані одного кроку. Чим більший крок, тим більша різниця потенціалів, і, як наслідок – більша ймовірність ураження електричним струмом. Величина напруги кроку також залежить від відстані людини до точки дотику обірваної лінії на землю, стану взуття, величини питомого опору ґрунту.

Врятують ваше життя – 8 м від обірваної лінії на відкритій місцевості та 4м у приміщенні. Але, пройти 8 м як зазвичай, вам не вдасться! Виходити з такої зони потрібно «гусячим кроком» - не відривати ноги від землі та одну від одної, повільно пересуватись дрібними ковзаючими кроками. Таким чином, ноги будуть знаходитись практично в одній точці, з одним електричним потенціалом і напруги між ними не буде. Зверніть увагу на те, що в такій ситуації не можна вибігати із зони ураження, тому що струм, який проходить через ноги людини – скорочує м’язи, і людина може впасти від сильної болі! Як наслідок – відстань між точками дотику збільшується, тоді струм проходить по більш небезпечному шляху через тіло людини (рука-нога). При виході із зони ураження, намагайтеся не панікувати, не збільшувати ширину кроку, не спиратись чи торкатись інших предметів, землі або людей.

Що робити, якщо людина потрапила під напругу?

Необхідно негайно припинити контакт ураженої електричним струмом людини з об’єктами, які знаходяться під напругою. Аби вберегти себе від електричного удару, не торкайтесь потерпілого до тих пір, аж поки не будете впевнені, що електричний струм відключений.

Для того, аби відсунути уражену людину від джерела енергії використовуйте струмонепровідні предмети (наприклад – сухі дерев’яні гілки). Пам’ятайте, що у цих випадках важливо не забувати про себе, адже тоді і ви станете потерпілим.

Бережіть себе та своїх близьких! Розповідайте та показуйте дітям як потрібно діяти в таких чи інших ситуаціях!