Статті
Назад

ЯК ОБРАТИ ЕЛЕКТРОННИЙ ЛІЧИЛЬНИК

19.07.2022
ЯК ОБРАТИ ЕЛЕКТРОННИЙ ЛІЧИЛЬНИК

Для підключення та обліку електричної енергії потрібно обрати лічильник. Отож, давайте розберемось який електричний лічильник обрати саме для Вас?

Для початку необхідно врахувати тип лічильника, робочі характеристики, клас точності вимірювання, потужність споживання, вид виробу.

Лічильники електричної енергії бувають двох типів: електромеханічні (індукційні) та електронні. В кожного з них є свої переваги та недоліки.

  • Електромеханічні пристрої характеризуються тривалим експлуатаційним терміном (до 30-ти років), стійкістю до різких коливань напруги в мережі, відносно не дорогою вартістю приладу. Недоліком такого лічильника є не високий клас точності вимірювання. Зокрема, не вдасться зафіксувати споживання електроенергії приладами, які знаходяться у режимі сну (до 2 Вт), а це напряму не захищає від розкрадання електричної енергії. У лічильників такого типу не передбачена можливість дистанційного зняття показників. Такий варіант лічильників можна обрати для споживачів з низьким рівнем споживання електроенергії.

  • Електронні лічильники електричної енергії характеризуються високою точністю вимірювання, внаслідок чого, захищають від можливих крадіжок електроенергії. Такі пристрої мають можливість дистанційної передачі показників, збереження певних подій, та налаштування багатотарифного режиму з ціллю економії. Деякі моделі лічильників такого типу мають можливість отримувати додаткову інформацію про характеристики мережі: напругу, струм, активну та реактивну потужність. Недоліком такого лічильника висока чутливість до коливань напруги в мережі, викликаних атмосферними або комутаційними явищами. Лічильник такого типу рекомендовано ставити для споживачів з високим рівнем споживання електроенергії.

Термін служби електронного лічильника повинен бути більший, ніж електромеханічного (в електронного лічильника немає рухомих частин, які мають здатність зношуватись). Проте його термін служби зазвичай становить до 30-ти років. Реальний період служби лічильника визначити важко – все залежить від складових лічильників, тривалості роботи та якості електропостачання.

Тепер потрібно врахувати кількість фаз – однофазний або трифазний.

  • Однофазні лічильники (220 В) переважно використовуються для побутових споживачів. Відмінність їх полягає у легкості монтажу та конструктивній простоті. Такі лічильники можна обирати як електролічильник для квартири, на дачу, гараж, невеликого бізнесу.

  • Якщо до об’єкта підключення підведена трифазна мережа живлення (380 В), то треба обирати трифазний лічильник. Найчастіше такі лічильники використовують для підприємств, але, при великому споживанні, підходять і для приватних домогосподарств. Зазвичай, трифазні лічильники точніше вимірюють споживання електроенергії, ніж однофазні.

Обираємо лічильник за кількістю тарифів – однотарифний чи багатотарифний

Від кількості тарифів залежить схема роботи лічильника, та підрахунок споживання електроенергії. Переважно використовуються однотарифні лічильники, які не поділяють споживання на окремі часові відрізки, а рахують одним відрізком (тобто, по одному тарифі).

Доцільно використовувати багатотарифні лічильники лише при тарифікації споживання для різного часу доби. Тому, перед вибором двотарифного лічильника потрібно дізнатись, чи діють такі тарифи, щоб витрати на його придбання компенсувались у найближчий час. Завдяки тарифу день-ніч ви можете економити за рахунок меншої вартості електрики вночі, та стандартному тарифу вдень. Задля економії запускаємо потужні споживачі (такі як: пральні та посудомийні машини, бойлер і т.д.) в нічний час, коли починає діяти тариф «ніч».

Рідко можна зустріти ще більш тарифний лічильник – на 4 або 8 тарифів. Але, з економічної точки зору, використання таких лічильників буде доцільно лише при дії відповідних тарифів. Тоді вже вмикати потужних споживачів буде вигідно у період дії мінімального тарифу.

Зверніть увагу! Тарифні лічильники можуть бути тільки у побутових споживачів (ФОП та підприємства – не можуть мати тарифного лічильника).

Клас точності

Усі прилади мають похибки, і лічильник електричної енергії – не виключення. Клас точності лічильника характеризується цифрою (допустиме відхилення у відсотках), і чим вона менша, тим точніше відбувається облік електричної енергії.

Найпоширеніші на сьогоднішній день:

  • 0,2s та 0,5s — у більшості випадків трифазні лічильники, здатні заощаджувати при високому споживанні електроенергії. Рекомендовано обирати у приватний будинок для мережі 380 В, або ж для промислових об’єктів.

  • 1.0s та 2.0s — однофазні лічильники, які відрізняються відносно невеликим споживанням електроенергії.

Вибір варіантів лічильника відбувається за допомогою параметрів мережі та обсягом споживання електроенергії.

Номінальна напруга

Тепер розберемось із тим, як вибрати лічильник, згідно номінальної напруги у вашій мережі. Маємо такі варіанти:

  • 100 В – трифазні лічильники, які підключаються з трансформаторами струму в мережах з напругою 660В.

  • 220-230 В – характеризують однофазне підключення

  • 220/380 В та 230/400 В – характеризують трифазне підключення.

Пряме чи трансформаторне підключення?

  • Пряме – характерно для підключення однофазних та трифазних лічильників напряму (без використання допоміжних пристроїв а тобто – трансформаторів струму).

  • Трансформаторне — або непряме/напівнепряме підключення, яке виконується за допомогою трансформаторів струму. Трансформаторне підключення характеризує трифазний лічильник. Таке підключення використовується тільки в мережах високої потужності. Непряме підключення - для промисловості.

Вибір лічильника електричної енергії за струмом

Важливо враховувати і показники номінального струму – сила, яка забезпечує стабільну роботу електричного лічильника. В основному номінальний струм залежить від кількості фаз: однофазне живлення з прямим підключенням лічильника – 5(60)А, трифазні з прямим підключенням – 5(100А).

Важливо враховувати всі вище перелічені технічні характеристики, аби вибрати оптимальний варіант лічильника. Звертайтесь до нас, і ми вам з легкістю та радістю у всьому допоможемо!