Статті
Назад

Новорічно-різдвяні свята: як обрати безпечну гірлянду

27.12.2023
Новорічно-різдвяні свята: як обрати безпечну гірлянду
Період новорічно-різдвяних свят асоціюється, зокрема, з прикрашанням оселі. А саме такі прикраси як гірлянди за допомогою світла лише посилюють ефект легкості та незвичайності. Щоб святковий настрій не було зіпсовано, до вибору гірлянд треба підійти з усією відповідальністю, а при експлуатації дотримуватись простих правил, які вбережуть від непередбачуваних ситуацій.
Необхідно пам’ятати, що гірлянда, яка живиться від мережі, в першу чергу – це електрообладнання, а вже потім – елемент декору. Для безпечного вибору новорічної гірлянди обов’язково переконайтеся, що вона відповідає стандартам безпеки електропостачання. Будь-яке якісне електрообладнання повинне відповідати Технічному регламенту низьковольтного електричного обладнання (Постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1067) та Технічному регламенту з електромагнітної сумісності обладнання (Постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1077). Обирайте гірлянди від надійних виробників, перевірте, чи є сертифікати безпеки, і уникайте використання пошкоджених чи старих елементів. Завжди слідкуйте за інструкціями з встановлення та використання гірлянди.
Всі гірлянди потрібно використовувати за призначенням. Важливий момент безпеки – при використанні гірлянди вдома не варто вмикати її у розетку, до якої вже під’єднано велику побутову техніку.
Якщо прикрасити будинок знадвору гірляндою для домашнього інтер’єру, вона не витримає температури. Адже такі гірлянди виготовляють з неморозостійкого пластику, який на холоді тріскається. А ще у негерметичні лампочки може потрапити волога, що підвищує ймовірність короткого замикання. Гірлянда, призначена для використання на вулиці, повинна мати спеціальне маркування (клас захисту не нижче ІР 44). Чим вищі ці цифри – тим краще гірлянда захищена від пилу, вологи і води. У вуличних гірлянд лампочки мають бути у спеціальних гніздах, аби до місць контактів не потрапила волога. Використовувати такі гірлянди для прикрашання приміщення небажано, адже вони можуть випаровувати шкідливі речовини.
У грудні 2023 року спеціалісти електромонтажної компанії Barchuk створили у Вінницькому обласному центрі культури «Щедрик» казкову атмосферу, використовуючи безпечні та сертифіковані гірлянди та надали території центру чарівного вигляду https://www.youtube.com/shorts/3An6UVVPlko

Компанія Barchuk бажає всім веселих та безпечних свят!